Uneori am impresia că gestul de a judeca s-a răspândit în lumea în care trăim la fel de des ca aerul. Pe zi ce trece observ tot mai multe persoane care se pricep foarte bine să-i judece pe ceilaţi. Ei ştiu cel mai bine ce simte celălalt, dacă relaţia unor prieteni va dura sau nu, dacă celălalt a făcut bani cinstiţi, cine pe cine iubeşte, ce, cum şi unde a făcut. Ceilaţi din jur, de fapt, ştiu mult mai mult decât se întâmplă cu adevărat.
Sincer vă spun, niciodată nu mi-au plăcut astfel de judecăţi emise, deşi de multe ori m-am aflat prinsă la mijloc şi am zâmbit obligată în astfel de discuţii, gândindu-mă la motivul omului care judecă. De ce o făcea atât de încrâncenat şi dacă altceva mai bun nu avea de făcut. Era clar însă că nu avea, pentru că dacă avea nu făcea astfel de afirmaţii. Şi ştiţi la ce mă mai gândeam? Că e foarte evident că dacă cineva îţi povesteşte ţie despre un om şi începe să judece, este foarte clar că acel „cineva” te va povesti şi pe tine la altcineva. De ce? Pentru că asta este el. Îi place să vadă gunoiul din ochii celorlaţi, mai puţin din ochii lui.
Nu spun că nu se mai poate să-ţi spui o părere despre o anumită situaţie. Suntem oameni, ne place să dicutăm, să analizăm, să povestim. Uneori e chiar indicat să facem asta, însă totul stă în tonul folosit şi în cât de adânc te implici într-un anumit subiect. Şi nu în ultimul rând, trebuie să fii foarte atent, pentru că de cele mai multe ori, aparenţele sunt înşelătoare. Poţi şi ajuta, nu doar critica şi judeca!
Noi, ca oameni credem şi vedem multe, însă ceea ce se întâmplă cu exactitate celor de lângă noi, doar ei pot ştii, noi niciodată!
Aşadar, vă sfătuiesc să încercaţi să nu judecaţi nici un om, pentru că nu aveţi de unde să ştiţi ce fel de trecut dureros a avut, ce motive, şi prin ce greutăţi a trecut, până să ajungă în situaţia în care se află momentan. NU aţi intrat în sufletul lui să vedeţi ce simte, ce îl doare, NU aţi mers prin viaţă cu pantofii lui şi nici NU aţi privit dezamăgirile prin ochii acestuia. Puteţi doar observa, NU şi judeca! E mult mai omenesc aşa!

 

Acest articol a fost citit de 5073 de ori!

Comentarii

You are not authorized to see this part
Please, insert a valid App IDotherwise your plugin won't work.

Leave a Reply

Your email address will not be published.